Författare:
Per Stenebo
Skapad:
2019-02-02 07:34:49
Ändrad:
2020-12-30 15:55:07
sv

Klassisk fryst cheesecake

Källor: | cheesecake.nu |

8 - 10 port

Satsen blir cirka 2 liter smet och brukar vara lagom till en större pajform, eller två mindre.

Du behöver

  • 4 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 400 g philadelphiaost (orginal)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 dl vispgrädde
  • 7-8 st digestivekex
  • 1 stor bunke på minst 2 l, samt 1-3 mindre bunkar på vardera ~1 l.

 Gör så här

Smula ner hälften av digestivekexen i botten på formen. 

Skilj på äggulor och vitor och lägg gulorna i en stor bunke (>= 2 l), vitorna i en mindre bunke (~1 l). 

Vispa äggvitorna hårt (med ren/fettfri bunke och verktyg).

Vispa äggulorna med sockret pösigt i den stora bunken. 

Mosa ner osten och vaniljsockret i den stora bunken, 
 rör samman med äggulorna och sockret (gärna i matberedare eller med elvisp). 

Vispa grädden i en tredje skål och rör försiktigt ner den i ägg-ost-smeten. 

Rör till sist försiktigt ner dom vispade äggvitorna i smeten.

Häll smeten i formen, strö över ett lager smulad digestivekex och ställ i frysen över natten, eller minst 6 h. 

Tas upp och ställs i rumstemperatur en timme innan den ska avnjutas.

Tips

  1. Smula kexen i en bunke med hjälp av en trägaffel eller träsked.
  2. För att lyckas med att vispa äggvita hårt måste bunken och vispen vara fettfri (diskad). Då ska det inte ta längre tid än att vispa grädde. När skummet inte längre rinner är det färdigvispat, man kan tom vända bunken uppochner då utan att det rinner ut.
  3. Personligen tycker jag att det är digestivekexen som lyfter anrättningen från god till fantastisk, snåla inte på dom.
  4. Maria Hagblad på Youtube: Tre olika metoder att separera äggulan från äggvitan

 

Kommentarer till sidan Cheesecake