Författare:
Per Stenebo
Skapad:
2019-02-03 21:19:45
Ändrad:
2019-02-03 21:55:03
sv

Brunsås

Klassisk brunsås med bottenredning, tex till stekt kött och kokt potatis.

  • Vetemjöl
  • Vatten
  • Buljongtärning; kött- eller grönsaksbuljong
  • Kryddor; svartpeppar, chili, grillkrydda/aromat och gärna vitlök (hackad färsk eller pulver).
  • Kanske en skvätt mjölk eller grädde

Stek köttet.

Under tiden köttet steker vispar du ner 4 msk mjöl i 2 dl vatten i ett litermått.

Baskrydda blandningen med svartpeppar och chili. Ta inte för mycket nu, det blir ändå mycket smak eftersom det får koka med en god stund.

Tillsätt ytterligare vatten till totalt ca 7 dl och blanda.

Direkt efter att köttet är klart och upptaget slår du över blandningen i stekjärnet, blanda lite till innan så att inte mjölet stannar i botten av måttet.

Lägg i buljongtärningen och vispa ut den.

Låt såsen koka i minst 8 minuter, det tar ungefär så lång tid innan mjölsmaken försvinner, rör om då och då. Efterhand som en del vatten kokar bort tjocknar såsen.

Smaka av och krydda efter behov. Om den blir lite spetsig kan man runda av med lite mjölk (bra) eller grädde (bättre).

Om såsen blev lite blek i färgen kan man slå i lite Ekströms Collorit soya (mycket färg, lite smak).

 

Kommentarer till sidan Brunsås